Akční pobyty Akční pobyty
Akční pobyty

Stravování a diety

STRAVOVÁNÍ DOSPĚLÝCH

  • poskytována  servírovaná strava 3x denně
  • snídaně zakládána kontinentálně dle indikované diety
  • hlavní jídla - výběr ze čtyř jídel (2 dietní, 1 vegetariánské)
  • při snídani, obědu a večeři  -  zakládáné svačiny dle indikováné diety
  • diety: šetřící č.2

     

    • s nízkým obsahem tuků č.4
    • bezezbytková č.5
    • diabetická č.9
    • redukční č.8
    • nízkocholesterová č.7
    • bezlepková BZL
    • bezlaktózová BMV
    • vegetariánská strava
    • speciální individuální diety (pankreatická, dieta po resekci žaludku, dieta s omezením bílkovin)
  • speciální restrikční diety
  • eliminační diety při alergii, nebo intoleranci některých složek potravy
  • dieta při fenylketonurii

      

 

STRAVOVÁNÍ DĚTÍ

  • poskytována servírovaná strava 6x denně, pitný režim
  • (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, 2.večeře)
  • plnohodnotná léčebná strava dle onemocnění pro děti a adolescenty
  • zajištěna dietoterapie: u střevních chorob, dle onemocnění GIT- šetříci diety
  • strava bezlepková, strava diabetická, dieta při dyslipidémii, redukční diety
  • strava při problémech s příjmem potravy, alternativní léčebná strava
  • restriktivní diety s alergií nebo intolerancí potravinových aditiv
  • eliminační diety při alergií nebo intoleranci některých složek  potravy
  • možnost denních  konzultací s nutričním terapeutem
  • skupinové i individuální edukace o konkrétní dietní léčbě
  • edukační program pro děti s nadváhou 2x týdně
  • edukační program pro děti a dorost s diabetem
  • edukační program pro děti s celiakií
  • edukační program pro děti s Crohnovou chorobou
  • edukační program pro děti s Ulcerozní kolitidou

EDUKACE NUTRIČNÍMI TERAPEUTY

individuální nebo skupinové sezení pro rodiče s dítětem
servírovaná plnohodnotná strava 6x denně
dietoterapie: doprovod se v praxi seznámí s léčebnou stravou.

Máte -li požadavek či dotaz, kontaktujte nás: nutricniterapeut@manes-spa.cz


Celiakie

  • základní informace o celiakii
  • co je lepek, přirozeně bezlepkové suroviny, označení potravin BZL
  • zásady při přípravě bezlepkové stravy, recepty, tipy, kuchařské fígle
  • příprava bezlepkové stravy - v praxi
  • kontakty na svazy celiaků a výrobce bezlepkových surovin

Obezita

NUTRIČNÍ  EDUKACE  PRO  DĚTI  A  DOROST  

Děti dělíme do 4 skupin: 
Mladší děti 7-12 let
Starší děti 13 – 15 let
Dorost  15 – 19 let
Děti s doprovodem – ind. edukace dle potřeby

 

Typy edukací:
a) Vzdělávací
b) Tvůrčí hry
c) Vaření

 

Stravování
poskytována servírovaná strava 6x denně, pitný režim
(snídaně, dopolední svačina,oběd,odpolední svačina, večeře, 2.večeře)


 
Edukace strava – redukce váhy u dětí (nutriční terapeut)

1. hodina: základní pravidla stravování, zdravotní rizika obezity
2. hodina: jídelní režim, vliv výběru potravin a technologické úpravy na obezitu, pitný režim
3. hodina: živiny,vitamíny, minerální látky, ovoce, zelenina
4. hodina: video – 45 min (Výživy dětí )
5. hodina: doplňovací cvičení o zdravém stravování
6. hodina: čtení složení výrobků, sestavení zdravého talíře - praktické cvičení
7. hodina: video – 20 min probiotika (activie, actimel), 30 min cholesterol (flora)
8. hodina: rozbor dosavadního způsobu stravování, jak se vyvarovat chyb, školní svačiny
9. hodina: potravinová pyramida, myšlenkové hry – praktická cvičení
10. hodina: testy o zdravých potravinách, živinách, o stravování a podobná témata
11. hodina: společné vaření – zdravých pokrmů
12. hodina: mlsáme zdravě, jak zvládnout svátky, oslavy

 

1. pozn. :
Na edukacích připomínáme dětem, aby při odjezdu přišli za námi s rodiči. Rodičům předáme základní informace o stravování redukční diety a předáme edukační materiály dle věku a pohlaví dítěte a kontakty na věrohodné společnosti a sdružení o stravování dětí.

 2. pozn. :
Edukační hodiny jsme sepsali do jednotlivých hodin. Ne vždy probíhají takto striktně za sebou. Vždy záleží na dané skupině dětí, pro kterou se edukace připravuje. Záleží na mnoho faktorech (věkové rozložení skupiny, spolupráce, dle příjezdu dětí, přístupu dětí k edukaci a jiné …)

Vaše nutriční terapeutka Šárka Suraová.

 


Diabetes mellitus 1

  • základní pravidla stravy
  • výměnné jednotky - jídelní plán
  • sacharidy - druhy, vláknina, vliv na glykémie
  • tuky, bílkoviny, glykemický index
  • technologická úprava potravin
  • složení výrobků a potravin na našem trhu - na co si dát pozor
  • pitný režim - výběr nápojů
  • náhradní  sladidla, dia výrobky  - ano či ne
  • pohybová aktivita, inzulín - kolik přidáme jídla (sacharidů)
  • diskuze          

Diabetes mellitus 2

  • vážení č.1  - nutriční screening
  • základní pravidla a cíle racionální stravy pro diabetika
  • sacharidy, tuky, bílkoviny - druhy, výskyt
  • redukce váhy, glykemický index,
  • výběr potravin, složení výrobků - praktická cvičení
  • sestavení jídelního plánu - praktická cvičení
  • vážení č.2. - zhodnocení - závěr
  • závěrečný test


Co a jak léčíme


Stravování a diety


Jak do lázní


Pro dospělé


Pro děti a dorost


Informace pro rodiče
 

Chcete nás kontaktovat?